Jag har ju spelat fotboll i stort sett hela mitt liv och sedan varit tränare, så mycket av mina erfarenheter i ledarskap är hämtade ur idrottens värd.
Jag var hemma hos mamma i Ed och hittade dessa bilder på tre män som dyker upp i stort sett varje gång jag har en ledarutbildning. Då brukar en av reflektionsfrågorna vara ” beskriv en ledare i ditt liv som påverkat dig och som du bedömer som en av de viktigare i livet” jag brukar lyfta en av dessa herrar varje gång och jag blir varm inombords när jag tänker tillbaka på Gösta. Gösta och Per, jag tror de tillsammans har skrikit ”släpp bollen Fahlén” så ofta att jag när som helst kan ta fram minnen av att jag dribblar och försöker låta bli att lyssna… De var sådana ledare som bara har det, det där som gör att man lyssnar och lär.
När Gösta Jansson (tränare i bandy) står med ena foten inne på isen med en klubba i handen som han slår i isen och skriker ”släpp bollen Fahlén” för att sedan ta alla klubborna i en säck ta den på ryggen och cykla hem. Gösta Jacobsson (tränare fotboll) som men ett finurligt leende lägger armen om mig i halvlek och förklarar att det finns fler i laget som vill ha bollen och Per Andersson (fotboll tränare vaktmästare och ALLT) som var vaktmästare och tränare och hade alltid den där rocken på sig, det hade jag glömt men när jag såg bilden kom minnena tillbaka. Han växlade mellan ”offside Fahlén” och ”släpp bollen” men men en glimt i ögat som gjorde att man gör ALLT och lite till för att göra honom nöjd.
Dessa 3 ledarprofiler hade koll på mig och jag tror de brydde sig. Jag har haft massa ledare och tränare i mitt liv och några är hyfsat meriterade men de som sticker ut mest är Gösta. Gösta Och Per.
De har gjort skillnad i mitt liv och jag är säker på att vi är ett stort antal vuxna som på ledarkurser kan lyfta dessa som goda exempel på hur skickliga ledare skall vara.

Det är otroligt mycket och många ledarskapsvindar som blåser runt just nu, där man lättsamt (det mesta är lättsamt…) skall göra definitioner … hitta 3 viktiga saker en bra ledare gör… osv osv där tron vad du gör är viktigare än vem du är för de man leder.
Men det är inte menyn som avgör hur god maten är utan att ledarskapa är ett hantverk där kvalitet på verktygen är viktiga men hur du hanterar dem är mycket viktigare.
För mig är det i slutändan någon som ropar ”släpp bollen Fahlén” på ett sätt …:-) och med ögon som bryr sig och med en tydlig och sträng röst- gör att man känner sig sedd, hörd och bekräftad. Där jag trots mina problem med att ta kritik (som ung…nu är jag helt sanslöst bra på detta med kritik…;-) iaf enligt min fru hahaha ) har jag lyssnat och lärt.
Vill du utveckla ditt sätt att Ledarskapa så att du ev kan vara namnet någon lyfter som en ledare som berört på någon ledarskapskurs i framtiden så hör gärna av dig. Kursen Coachande ledarskap går 21-23 augusti, där fördjupar vi oss i hur och vad skickliga ledare gör. Och all ni som gått kurs hos Utveckla Ledare, 4-6 september går fortsättningskursen.
hare gött!

Mikael