”Vinna matchen”

När man som jag levt ett helt liv som idrottare och uppväxt i ett omklädningsrum så kan jag ibland reflektera över vilka lärdomar man kan göra i idrotten. Där allt och då menar jag verkligen allt gick ut på att ”vinna matchen” och det var befriande att alltid veta vad jag skulle göra och samtidigt veta om jag inte gör det helhjärtat så kan jag glömma drömmen om framgång. Jag kan väl känna både med mig själv och med ledare/chefer/människor jag möter att man inte har identifierat sin match (er) i livet eller i yrket. Detta kan vara ett område som kan vara belönande som ledare att fundera på ”vad är min match som chef, företag man, kvinna eller som människa?” och om man lyckas komma på det kan nästa fråga var lika viktig ” vad innebär det att vinna den?”. Många organisationer och dess ledare drivs av att göra skillnad ”att sticka ut” men lägger oftast en heltidstjänst på att ”släcka bränder” och att erbjuda ”more of the same” och här tror jag det finns bra saker att lära från idrotten:

  • Identifiera matchen både för dig och din organisation dvs vad behöver jag/vi göra för att jag/vi skall bli nöjd- att hitta målet och att sedan reflektera över vad det innebär att nå det. Framgång kan vara att någon vinner och någon förlorar men det kan vara så oändligt mycket mer. Utvecklas som ledare, utveckla organisationen, ekonomiska framgångar osv osv dvs ”vad drivs man av?”
  • Som tränare tittar du inte på resultattavlan om du vill göra ändringar utan du tittar på spelet. Där oavsett du om du leder eller ligger under så gör du din analys utifrån hur spelet fungerar.
  • Identifiera vilken typ av grupp/lag man behöver för att bli så bra som möjligt. Ett stafettlag på skidor innebär att startsträckan lämnar över till 2;an osv där lagandan handlar om att alla måste göra sin grej bra för att sedan lämna över så bra som möjligt medan i ett fotbollslag är alla spelare inblandade i varandra men med tydliga roller att falla tillbaka till.
  • För att skapa team måste man lägga ner tid och kraft för att skapa laganda där man kan tro att man måste tycka om varandra, men att tro att alla skall tycka om varandra blir nästa naivt utan man behöver hitta en fungerande respekt och i bästa fall tycka om varandra J
  • För att vinna matcher så gör man en analys av sitt eget lag styrker och svagheter och försöker göra en matchplan för att sätta mitt lags styrkor mot motståndarens svagheter dvs skickligheten blir att utveckla svagheterna och att lyfta styrkorna.

Givetvis går det inte att dra denna parallell hur långt som helst men det kan vara lite roligt att lära av varandra för både i företag och i ett idrottslag handlar det om att en styrelse som styr en förening/företag som vill något (oftast vinna…) sedan är det en grupp av tränare/chefer som skall få ett antal människor att prestera i paritet med sin potential. Det här med människor och prestationer är otroligt spännande.

Har du frågor och funderingar om att ”vinna matchen” hör gärna av dig!

 

Mikael Fahlén Utveckla Ledare AB

070-322 09 43