”Må gött ledare”

Det var i augusti en lagom varm sensommar dag.  Jag och min mamma Ruth var på uppropsdag på gamla realskolan i Dals-Ed.  Mamma hade köpt nya kläder och vi var nervösa båda två. Mamma ifall jag var mogen nog att börja ettan (redan som barn var jag omogen) jag ifall jag skull få kompisar och att jag inte kunde läsa, det visste jag att många andra kunde (helt sjuk egentligen att man skall kunna läsa INNAN man börjar skolan…). Uppropet gick bra, min lärarinna hette Ulla och hon blev ”MIN Ulla”. På väg mot bilen går vi förbi vaktmästare Pär som spelar fotboll med 2:or och 3:or  – ALLA ÄLSKADE VAKTMÄSTARE PÄR. Han ser mig och ropar – ”vill du vara med Fahlén?” jag tittar på mamma, hon nickar och jag springer in i spelet – jag är nu drygt 40 år och minns dagen och Pär lika klart som det hade hänt i går.

Vaktmästare Pär var sedan min fotbollstränare under mina första fotbollsspelarår. Jag har fullt med bilder och känslor på hur han var, till och med hur han pratade med mig. Han är en av de ledarna som jag tycker är skillnaden som gör skillnaden, de blir odödliga på något vis. Hans ledarskap påverkar mig långt efter han slutade som min tränare.  Men vad är det som gör att jag minns så tydligt Pär, Gösta, Ulla och alla de andra fortfarande? Och har de varit med ända tills nu, så kommer de nog att vara med resten av mitt liv också.

Ledare påverkar människor nu och nästan för alltid. Om jag satte mig ner och funderade skulle alla lärare, ledare och chefer växa ur det dunkla minnet och bilderna av de människor som varit med och format Mikael Fahlén skulle vara klara och tydlig. Tydligast är givetvis de som betytt mest, men också tyvärr de som varit sämst (”ledare påverkar människor NU, SEDAN och ALLTID – vilket man vill eller inte”. Ledare påverkar människor).

Om ledare påverkat mig och dig så långt efter att de var aktiva ledare i våra liv – så är frågan om jag och du som är ledare idag förstår vilken roll vi har i – inte bara för- de människor vi är ledare för/med, idag och kanske för resten av deras liv.

Men vad är det som de där, som man mer eller mindre avgudar, har eller vad gjorde Pär och de andra?  Vad är det för egenskaper som gör dem odödliga hos dig?

Är det att de är skickliga, bra planerade träningar, att de kan mycket om franska revolutionen eller är chefer som ger höga löner? Vad har de som gör det där lilla extra? Hur gör de? Tänker de på något visst sätt?

En barnpsykolog som jag hörde på för ett antal år sedan skulle beskriva vilka grundbehov ett barn har och hon sa att ett barn bara har tre krav- att vara sedda, hörda och älskade” .  Jag tog med mig det som ett mantra där att vara sedd, hörd och älskad kändes så enkelt men ändå så svårt. Men för mig blev det förhållningssättet som inte bara är grunden för denna text utan för mitt liv.

Jag tror att mina ”må bra ledare” har sett just mig, hört på mig och gjort mig viktig. Det verkade faktiskt som de tyckt om mig, inte bara som spelare/elev men också som människan jag -Mikael.

”Tänk om” det aldrig upphör i en människas liv att det viktigaste är att vara – sedd, hörd och älskad – Ja tänk om det är så komplicerat enkelt…// må gött på er- Micke