”Det är som att jämföra en pälsmössa med en apelsin”
 Så sa Mark Levengood när han var chef för SF och ombads att jämföra två filmer (”Tzatziki, Morsan och Polisen” och ”Jägarna”).
Att arbeta som ledare/lärare/chef, eller att bara vara med människor gör mig otroligt fascinerad över hur extremt olika vi kan vara. I tron att alla förstår vad jag menar hela tiden samtidigt som deras beteende visar på att de inte fattat ett dugg, känns mer som antagande än ett undantag.
Det kan räcka med att se på mina tre barn Linus, Lisa och Lucas och oroligt konstatera att ibland tror jag att de kan vara från yttre rymden och att alla tre kommer från olika solsystem. Samma ursprung, samma föräldrar och ändå så olika. Linus tänker mycket, funderar och när man pratar med honom så behöver han ta sig en funderare innan han svarar. Lisa svarar innan frågan är ställd, allt hon gör går i ljusets hastighet.  Lucas är eftertänksam och finurlig. Många likheter också, MEN ändå så olika. Dessa små (en pappas bedömning… 23, 19 och 15 år;-) varelser kan jag ganska så bra, ändå kan jag ibland känna (ganska ofta faktiskt) att de fattar inte ett dugg av det jag säger.
Så för att gå vidare med Mark Levengoods citat om pälsmössan och apelsinen så kan vi lägga till en brödrost för att belysa olikheterna i barnaskaran Fahlén. Med detta vill jag försöka lyfta denna otroligt fascinerande utmaning för oss alla som arbetar som ledare att behandla alla så rättvist som möjligt genom att behandla alla olika.
När man frågar barn om vilken egenskap som är viktigast hos en ledare är egenskapen ”rättvis” alltid en av de viktigaste. Går man upp i åldern och bedömer en chef så blir ””se varje individ” en av topp fem faktorerna för ett gott ledarskap.
Att chefen skall ”se varje individ” och att alla skall behandlas rättvist kräver ett genomtänkt ledarskap.
Någonstans så tror man att alla skall behandlas på samma sätt men är det rättvist – om man dra bilden lite till – så skall alltså jag som är en rörtång behandla mina barn apelsinen, pälsmössan och minstingen brödrosten på samma sätt för att vara rättvis. Eller kan det vara så att vara rättvis är att alla skall behandlas olika. Att jag som ledare försöker förstå hur en pälsmössa är och behandlar den som en pälsmössa. Nu ger vi oss med den bilden och jag hoppas att du förstår att olika är vi vilket vi vill eller inte och att behandlas rättvist betyder för mig att behandla olika.  Och skall man vara framgångsrik i sitt ledarskapande så är just kunskapen om människor och kommunikation som gör skillnad.
Men en viktig faktor när man analyserar ledare är att också de är bestående av bildörrar, elvispar, lammullströjor osv osv – tror ni förstår poängen.  Att tro att alla människor skulle vara som mig vore inte bara totalt fel tänkt, det vore fruktansvärt tråkigt också.
Må så bra//Micke